Първите 30 дни от предлагането на имот за продажба

Първите 30 дни от предлагането на имот за продажба са особено важни и дават най-добра обратна информация на продавачите за реакцията на пазара. Това важи в особена сила за най-масовите жилищни имоти. Ако имотът е добре представен и правилно позициониран ценово, то би трябвало през този период от време да са осъществят поне няколко огледа от потенциални клиенти, а може би и да се получат оферти за покупка.

На практика това много рядко се случва и причината за това е най-вече неправилното определяне на първоначалната офертна цена на имота. Повечето от продавачите нямат реална представа за текущото състояние на пазара на имоти и най-често техните очаквания са надценени. Както всеки родител счита, че неговото дете е най-хубавото и най-умното, така и повечето от продавачите емоционално считат, че техният имот е най-хубавия и за това трябва да е най-скъпия. Това е част от човешката същност.  В действителност малко са уникалните имоти, които нямат заместители. В повечето от случаите купувачите винаги имат възможност да избират между различни имоти с подобни характеристики.

През първите няколко дни от обявяването на имота за продажба много от продавачите си създават погрешна представа и поради многобройните обажадания на брокери на имоти, които просто искат да получат информация. Това не означава нищо, освен ако не е последвано от огледи с потенциални купувачи. Ако няма огледи и последващи оферти за покупка, най-вероятно имотът е надценен и е необходима корекция на цената.

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Refresh