Чух, че има раздвижване на пазара……

Периодично в средствата за масова информация се появяват коментари, че се наблюдава раздвижване на пазара на недвижими имоти. Какво означава това  и как трябва да се възприемат подобни мнения?

Най-важното, което трябва да се знае, че това най-често е субективно мнение, което е тиражирано от медиите и за да е вярно, то трябва да се потвърди и от други източници. За съжаление, в повечето от случаите медиите акцентират върху заглавието, но не и на анализа на фактите, които подкрепят подобни твърдения. Важното е да се привлече вниманието на публиката. А тя често е податлива на внушения, особено когато се касае за недвижими имоти.

Два са основните индикатора за текущото състояние на пазара на имоти – нивото на цените и броят на сделките, които се сключват. За да се говори за раздвижване на пазара, трябва да е налице промяна в поне единия от тях.

Под „раздвижване“ повечето от хората разбират промяна в положителна посока – увеличение на цените и/или повишение на броя на сделките. Но в действителност е възможно, както да се сключват по-малко сделки на по-високи цени, така и повече сделки на по-ниски цени.

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Refresh