Как да продадем имот (в български вариант)

В последните години на българския пазар се наложи една доста екзотична практика за продажба на имоти, която е абсолютно непозната на останалия свят и е чисто „български принос“ към познатите търговски практики.

Обикновено по света, когато реши да продава имот,  продавачът избира една от двете възмможности – продава сам или продава чрез една агенция.

В българския си вариант продавачът започва да продава уж сам, но всъщност гласно и негласно разчита на безброй знайни и незнайни посредници.

Всичко започва обикновено с пускането на обява за продажба в интернет или печатните медии. И машината се завърта. Още първия ден телефоните прегряват от обаждания на агенции. На този етап продавачът ежедневно е зает неуморно да обяснява по телефона едно и също нещо и да присъства на огледи, които приличат повече на фотографски сесии, отколкото на срещи, на които се изясняват детайлите, свързани с имота и се коментира пазара на имоти. Независимо от това продавачът остава с приятното чувство, че интересът е огромен и вече се замисля дали да не вдигне цената.

В рамките на няколко дни малката обява на продавача се превръща в десетки обяви на агенции, в които имотът е описан с различно местоположение, площ, цена и т.н.

Постепенно първоначалната активност намалява и обажданията стават все по-редки. От време на време освен агенциите се обажда и някой потенциален купувач, който обикновено много често не  е разбрал за какво става въпрос или се опитва да свали цената значително.

Рано или късно имотът се продава и то в преобладаващите случаи с агенция и продавачът пак си плаща комисионната.

Имат ли продавача полза от този начин на работа? На пръв поглед изглежда, че за него работят много повече хора  и по този начин по-лесно ще стигне до сделка. А всъщност истината е, че никой не работи за него и въпреки това си плаща за това.

Между продавачите и агенциите най-често няма сключени договори, освен устното обещание на продавачите да платят възнаграждение, ако се сключи сделка с представен от агенцията купувач. Ако сте продавач и нямате писмен договор с ясни правила и ангажименти, не очаквайте някой да се чувства достатъчно ангажиран и лоялен към вас.

И в края на краищата, независимо че си плаща, продавачът обикновено не постигате най-дбрите условия по сделката за себе си.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Refresh